...
Hypnotisören

Hypnotisören

Han säger åt mig att ställa mig framför honom och slappna av. Säger åt mig att släppa all kontroll och falla mot honom med försäkran om att han kommer vara där och ta emot mig. Efter ett par fall fram och tillbaka börjar jag slappna av och kroppen faller helt i hans händer. ”Hur känns det?” Frågan hänger kvar i luften.

Själv förstår jag inte vad det är vi gör, men jag fortsätter ändå att göra som han säger. När jag blivit tillräckligt avslappnad och nervositeten lättat ber han mig behålla balansen. Jag iakttar min avslappning och märker förvånat att han kollar på min högra hand, pekar på den och återupprepar orden ”lite till”. Förvirrat kollar jag runt för att se efter om han pratar med någon till höger om mig. När jag kollar ner på min högra hand säger han att den börjar lyfta sig.

Det kan inte vara sant! Är hypnos på riktigt!?

Min kropp börjar pirra. Han jagar upp armen tills den nedre delen av den står och pekar mot väggen, rak som en planka. ”Lite till.” Så frågar han mig var det känns. Jag känner efter och svarar ”I armvecket”. Plötsligt kommer han fram till mig, ber mig stänga mina ögon. Så börjar han peta mig maniskt på vänster axel och talar om för mig att mina ögon inte kan öppna sig; jag känner hur de rycker men kan inte öppna dem.

Hela tiden kretsar mina tankar kring frågan; är det hela seriöst? Är det möjligt? Under mitt bröst börjar jag känna hur det pirrar och hur känslan ökar i styrka. Tills allting upphör och jag kan röra mig normalt, om än med en viss lättnad.

Intervju om hypnos från 2014

På masthuggsterrassen ligger lokalen. Genom dörren kommer jag till en hall och vidare till en korridor. I korridoren till receptionen blir jag bemött av receptionisten som hälsar mig välkommen och ber mig ta av mig skorna, vilket jag borde gjort redan i hallen. Jag backar tillbaka och tar av mig dem. Väggarna omkring mig är vita, och man kan antigen gå rakt fram från dörren eller också svänga direkt till höger. Det är när man svänger till höger som man kommer till receptionen. Jag sätter mig i den svarta soffan och väntar.

På väggen betraktar jag en tavla där en man i stil med de avbildade tavlorna av Jean-Martin Charcot står bredvid en avsvimmad kvinna med fingrarna i en position, som om han just var på väg att knäppa dem men aldrig hann göra det. I det vänstra hörnet av tavlan står en samling män och iakttar scenariot med häpnad. Vad kunde ha orsakat tavlans spänning? Det vet jag inte. Men jag kan nog gissa.

– Visst är tavlorna grymma. Det är Aydin som beställt dem. Jag gillar dem för de driver med spänningen och människors förväntningar om vad hypnos egentligen är.

Mind Control Hypnosis

Företaget vars reception jag sitter i heter Mind Control Hypnosis. En man och ett litet barn kommer in i lokalen och går mot receptionen. Jag ställer mig upp och sträcker ut min högra hand. Mannen kollar mig i ögonen med ett allvar i blicken och presenterar sig som Aydin. Han är ungefär 1.70 m lång och hans kraftiga handsslag vittnar om styrka och en rak hållning.

I kontrast till männen på tavlorna som är klädda i kostym, är Aydins klädsel rätt avslappnad och svarar för det motto han arbetar efter: ”Företaget bygger inte på slit, utan på att ha kul.” Efter att vi hälsat på varandra ber han receptionisten ta hand om den lilla flickan och jag sätter mig ner i den svarta soffan. Utanför fönstret tränger sig solen fram efter att lager efter lager av moln skingrats.

Framför dörren till hans arbetsrum står en liten hylla med böcker och till vänster om ingången ett svart skrivbord vid vilket han sitter och välkomnar mig. Jämfört med den upplysta korridoren är det här mörkt och dunkelt och blir inte något ljusare av att inredningen följer samma färgkod som i receptionen; svart, grått och vit.

När jag sjunkit ner i den låga stolen framför hans skrivbord, som till designen påminner om en jetson fåtölj, och plockat upp mitt anteckningsblock upptäcker jag hur lågt jag sitter i förhållande till honom och märker hur hans blick iakttar mig med en väntan ovan mig och skrivbordet. För att lätta på stämningen sätter han på musik.

Hur funkar det att jobba som hypnotisör?

– En yrkesdag för mig kan variera från konsultuppdrag för företag samt arbete med privatpersoner, bland annat genom coachning och problemlösning. Mitt arbete går ut på att hitta varför problemen från början uppstod och sedan hjälpa klienterna att hitta sina egna lösningar. All typ av förändring sker via processer, det Aydin söker och vill för sina klienter är att starta nya produktiva processer, som i sin tur skapar nya positiva förändringar.

När Aydin jobbar med sina klienter lägger han vikten vid intervjun.

– Det handlar om att kunna lyssna på dem och samtidigt ha kompetensen att formulera bra frågor som leder dem åt rätt riktning och förhoppningsvis ger dem insikter om sin egen situation. Det handlar även om att kunna lyssna på deras språk, deras val av ord. Ord är metaforer för processer inom.

– Människor med exempelvis depression kan liknas vid en kartong. Vad händer när en kartong läggs ut i regnet? Den blir blöt och till slut går den sönder eftersom den inte kan flytta på sig. En kartong är offer för de omständigheter den utsätts för, dock en människa som står ute i regnet kan om hon vill flytta på sig själv och undvika att bli blöt. Mitt arbete går ut på att leda människor in i nya processer som tillåter dem att åter igen upptäcka deras rörlighet.

Psykoterapi och hypnosterapi

Mina tankar rör sig hela tiden kring psykologin när Aydin berättar om sitt arbete och jag inser att hans arbetsmetoder inte skiljer sig långt ifrån psykoterapin. Som svar på min fråga om hur han förhåller sig till psykologiska arbetsmetoder svarar han ”låt oss titta på siffrorna”

  • Psykoanalys – 38% förbättring efter 600 sessioner.
  • Beteendeterapi – 72% förbättring efter 22 sessioner.
  • Hypnosterapi – 93% förbättring efter 6 sessioner.

Källa: American Health Magazine

För Aydin är sådana metoder som inte är effektiva meningslösa, oavsett hur etablerad vetenskapen är betraktar han psykiatrin med kritiska ögon. Medans de flitigt skriver ut mediciner arbetar han med en metod som i princip står i kontrast till medicineringen men som samtidigt visat sig, av hans arbete, vara väldigt effektiv. Aydin tillägger: Hur gjorde vi på den tiden Freud inte var född och antidepressiva inte fanns?

Processer skapar förändring

Fascinerad av hans kritiska inställning till läkemedelsindustrin, samt hans engagemang för hypnos som metod kan jag inget annat än faktiskt undra vad hypnos är. Enligt vad jag förstår av vår konversation handlar hypnos om att komma i kontakt med det undermedvetna. Aydin förklarar att vi hela tiden kommer i kontakt med det undermedvetna dock tillägger han ”strunta i hypnos, strunta i det undermedvetna” och istället börja titta på produktiva processer.

– Kan du komma ihåg någon film då du verkligen blivit berörd och känt dig påverkad? Om du har det så har det så vart du involverad i en process, en process som väckte något inom dig, så starkt att det berörde dig.

Det medvetna och det undermedvetna

Det medvetna jaget är enligt vad han berättar för mig en väldigt liten del av vårt sinne, dock en väldigt behövd del då vi behöver den för att kunna analysera. Det undermedvetna är vårt känslomässiga sinne som även styr vår kropp. Det vi vet är att vårt undermedvetna har en enorm kapacitet, så stark att om den tror att sockret den precis fick av läkaren är riktig medicin så behandlar den sockret som riktig medicin ”Placebo effekten”.

Aydins intresse för hypnos är en samling av egna olösta problem, samt en fascination av hur vi människor egentligen fungerar. Han nämner den tiden då han själv uppsökte skolans kurator, med lite förakt på sitt ansikte säger Aydin:

– Att prata om mina problem, det kunde jag lika gärna göra med vänner, söker jag hjälp ska det ju faktiskt hjälpa! När jag upptäckte Mark Cunningham och hans arbete med hypnos fick jag uppleva något helt otroligt. Det var som att hitta nyckeln till Pandoras ask. Jag var jag bara tvungen att testa och visst fungerade det!

Hypnosutbildning

Detta ledde till att Aydin under sitt första år med hypnos studera hypnos ca 8 timmar om dagen. Aydin har jobbat som konsult, coach och hypnotisör på heltid i ca två år. Intresset för människan och hur hon agerar som ett system är något han hela tiden fördjupar sig i. Namn som Paul Ekman, Dave Elman, Dr Richard Bandler m.m. kommer omgående upp under vår intervju och dessa inspirerar honom till vidare utforskning inom ämnet och att själv söka kreativa idéer på hur han på andra sätt kan hjälpa sina kunder.

Det blir tyst. Jag lägger plötsligt märke till de tiotal diplom som hänger på väggen bakom honom. Vi kollar varandra i ögonen. Så kollar jag ner i mina anteckningar och försöker förstå allt vad jag skrivit. Helt plötsligt bryts tystnaden av att Aydin ber mig följa med till andra sidan av hans arbetsrum.

– Har du blivit hypnotiserad innan? Inte? Men hur hade du då tänkt skriva om det?

Av: Emil Zawadzki 2014-03-10

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.